Rozhovor se starostou Aše Mgr.Daliborem Blažkem

10.03.2015 07:27

Starosta Aše Dalibor Blažek poskytl rozhovor našemu webu nejen o badmintonu, ale i o podpoře ašského sportu. Rozhovor vedly redaktorky Andrea Nacičová a Tereza Mátlová
 
 
Pane starosto, vy jste byl na podzim roku 2012 u založení oddílu při exhibici Petra Koukala. Jak hodnotíte činnost badmintonového oddílu po 2,5 letech existence?
2,5 roku, to hrozně rychle letí. Řekl bych, že to je daleko delší doba, podle toho jaké výsledky ašský badmintonový oddíl získal. Z mého pohledu je to v tuto chvíli nejúspěšnější oddíl města, co se týká zapojení mládeže do sportování. A dokonce po tak krátké historii existence má už poměrně významné sportovní výsledky. Takže prima. Myslím si, že je to super a doufám, že takhle bude oddíl pokračovat i nadále. 
 
Město Aš sportovní činnost poměrně hodně podporuje. Proč? 
My jsme se kdysi rozhodli založit grantový systém, kterým jsme chtěli  podpořit sport obecně. Jak se grantový systém vyvíjel, tak se kladl větší důraz na podporu dětí oproti dospělým. Hlavní snahou finanční podpory je vytáhnout děti od počítačů a od televizí a zapojit je do sportování, protože to je největší prevence různých rošťáren. Když děti nesportují, nudí se, potloukají se po sídlištích a dělají hlouposti. Takže podpora se nám vyplácí nejenom z pohledu sportujících dětí, ale také jejich reprezentace města. 
 
Myslíte si tedy, že peněžní prostředky jsou smysluplně využité? 
Rozhodně.
 
Co očekáváte na oplátku od ašských sportovců?
My nečekáme nic na oplátku. Samozřejmě jak už jsem říkal, že se grantový systém vyvíjí, tak vedle mládeže chceme výrazně podporovat trenéry, protože bez trenérů sportující mládež nebude. Já mám syna taky sportovce. Celé mládí sportoval a vím, že to pro něj dneska znamená hodně. Mládí strávené se sportem i výsledky které dosáhl. Bude mít na co vzpomínat. Myslím si, že dnešní sportující děti to nyní nedokáží ocenit, ale ocení to v budoucnu. 
Městská finanční podpora současně pomáhá, aby mládež byla zdravá. Pokud bychom mohli, což nemůžeme, protože to není  v naší kompetenci, chtěli bychom, aby základní školy měly tři nebo čtyři hodiny tělocviku místo nějakých nesmyslných předmětů. Zařídit to ale bohužel nemůžeme. Můžeme pomoct akorát tak, že budeme finančně sport podporovat, že budeme budovat a vytvářet podmínky. To znamená, že budeme budovat moderní sportoviště a sport nějakým způsobem popularizovat.
 
Znáte projekt badmintonové akademie?
Ano, to je prima. Já si myslím, že nějakým podobným směrem se vydal i volejbalový klub, kde také udělali velký nábor u dětí ze základních škol, protože spoustu dětí nemá dneska ani představu o tom co sport je. Co to je badminton, co to je volejbal. Takže čím víc dětí se zapojí ze škol, tím to samozřejmě bude lepší. Pro oddíly samotné to znamená, že čím víc zapojí dětí, tím získají vyšší podporu z grantového systému pro svoji činnost. My dneska v rámci této podpory rozdělujeme zhruba 2,5 milionu korun ročně, což je poměrně velká částka.
 
Díky badmintonu víme, že o ašská sportoviště mají zájem také oddíly z vnitrozemí na různá soustředění a podobně. Městu ale chybí ubytovací kapacity. Chystá město v tomto směru nějakou investici?
Tady se směšují dvě věci v tom, co by město mělo dělat. Město se může starat o sportoviště, opravovat silnice a tak dále. A pak by tady mělo být nějaké podnikatelské prostředí, kde by podnikatelé provozovali hotely, ubytovny, penziony, apod. Město Aš má velký problém s ubytovacími kapacitami.
My bychom také rádi rozvíjeli cestovní ruch, ale návštěvníci se tady víceméně nemají kde ubytovat. Takže do budoucna plánujeme, že bychom investovali prostředky do nějaké městské sportovní ubytovny, kde by vznikla možnost ubytovat sportovce, nebo třeba cykloturisty, kteří přijedou třeba na týden na kola. Plánujeme to vedle sportovní haly v Geipelově ulici. V budově bývalé textilní průmyslovky. V letošním roce se na to bude zpracovávat projektová dokumentace a pak bude záležet na penězích, protože to se samozřejmě bavíme o investici v řádech milionů korun.
 
Naši mladí badmintonisté startující v mistrovských soutěžích cestují po celé České republice. Myslíte si, že dobře reprezentují město Aš?
Určitě. Už jenom to, že na závody, turnaje, soutěže přijedou, že se tam prezentují jako badminton Aš, už jenom to je reklama pro město. A když se podaří, že se někdo umístí na stupních vítězů, tak město Aš zazní několikrát, zřetelněji. To je vždycky příjemné, ale není to nejdůležitější. 
 
Chystá město nějakou radikální změnu ve způsobu a objemu financovaní činnosti ašských oddílu?
Ne, nechystáme radikální změnu. My si myslíme, že grantový systém je v tuhle chvíli vyvážený, že je v něm i dostatek finančních prostředků. Jak se mění podmínky v čase, tak se vždycky snažíme reagovat na nové problémy, ale v tuhle chvíli jsme spíše připraveni investovat další peníze, další miliony korun do sportovišť, například v Geipelově ulici. V těchto dnech tam začínají pozemní práce. Začne se realizovat přístavba haly, která zlepší komfort sportovců, rozšíří počet šaten, sociálního zázemí.  Vedle haly bude vybudována kuželkářská čtyřdráha, kde zase vznikne prostor pro další mládežnické oddíly. Takže v tuhle chvíli jdeme spíš cestou modernizace a dobudování sportovišť. Pokud se v budoucnu ukáže, že je grantový systém potřeba měnit, tak na to budeme reagovat. Nyní jsme s nastaveným systémem spokojeni. 
 
A poslední otázka. Zkoušel jste někdy hrát badminton?
No zkoušel, ale jenom rekreační, jenom takový ten bez sítě. Takové to plácání. Když to člověk vidí v televizi, tak si neuvědomí, jak je to náročný sport. Podobné s náročností jako u stolního tenisu. Můžeme u stolu stát a míčkem pinkat jen tak přes síť, anebo můžeme soutěžit. Pak to je o něčem úplně jiném. Badminton je velmi náročný sport.
 
Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí pane starosto!