Přebor České obce sokolské v Plzni

05.11.2013 11:00

První listopadový víkend bojovali mladí badmintonisté VK Aš v kategorii U13 a U15 na plzeňských sokolských přeborech. Ašské okteto ve složení Pavel Kokoř, Jan Mátl, Tereza Židovová, Tereza Mátlová, Andrea Nacičová, Robert Ševčík, Daniel Kubánek a Josef Bendík se dva dny snažili získat co nejlepší umístění.

Konkurence se na turnaji sešla parádní. Několik pražských a plzeňských klubů, České Budějovice, Chlumčany, Klimkovice, Jílové, Karlovy Vary, Aš, Olomouc a další vyslali na sokolský přebor své nejlepší hráče. Celkem 114 hráčů! Konkurence byla tedy daleko silnější než při oblastních přeborech.

Největší výkonnostní rozdíl je v kategorii U15. Přesto, že se dívky i chlapci snažili, nepostoupil ve čtyřhrách ani ve dvouhrách ze skupin nikdo. Terezka Židovová, Terezka Mátlová, Andrea Nacičová, Robert Ševčík, Daniel Kubánek i Josef Bendík mají herní ztrátu na nejlepší 5 – 7 let. Při vší snaze tuhle ztrátu nelze dohnat za jeden rok. Rozhodně ale na podobných turnajích nepatří k outsiderům. Bojují, avšak většinou rozhodnou nevynucené a mnohdy zbytečné chyby. Chce to trénovat, hrát, trénovat, hrát,… trénovat a účastnit se turnajů. Jenom tak se dá výkonnostní ztráta na soupeře dohnat.

V kategorii U13 už je herní rozdíl kratší, a tomu také odpovídají výsledky i výkonnost. V téhle kategorii máme tři hráče, kteří postupně dokážou potrápit i nejúspěšnější hráče republikové úrovně. Pavel Kokoř a Jan Mátl vyhráli své skupiny a oba vyhráli první kola play off. V dalším kole už oba narazili na nasazené hráče. Jan Mátl dostal za soupeře šestého nasazeného hráče Davida Slívu z TJ Sokol Klimkovice. Z pohledu republikového žebříčku se utkal 145.hráč Jan Mátl proti 49.hráči D.Slívovi. Jan Mátl zápas prohrál, ale opět se o kousek přiblížil nejlepším.

Podobně si vedl Pavel Kokoř, který se v osmifinále utkal s ještě těžším soupeřem. Třetím nasazeným a 22. hráčem republikového žebříčku Vítovi Kulíškovi z TJ Astra Praha. Tento zápas byl daleko vyrovnanější. Od začátku do konce se hráči přetahovali o vedení.  K turnajové senzaci chybělo opravdu málo. V dramatickém zápase a napjaté koncovce Pavel prohrál 28:30. Ale dokázal si, že ačkoliv je momentálně na 132. místě žebříčku, výkonnostně může brzy patřit mezi nejlepších dvacet hráčů Česka v kategorii U13. Vít Kulíšek nakonec skončil na celkově třetím místě. 

Ve čtyřhře Jan Mátl s Pavlem Kokořem skončili druzí ve skupině a postoupili do play off, kde nestačili na  pár Slíva, Černík, který obsadil celkově třetí místo.

Ašská badmintonová tour na sokolské přebory se vydařila. Všichni získali cenné herní zkušenosti i zážitky s večerním blouděním po Plzni, hledáním ubytovny, i s dírou ve zdi na pokoji…:-)

 

Foto později