Pavel Kokoř získal pro ašský badminton 5.-8. místo na turnaji Grand Prix A U13 v Mostu

12.10.2014 13:38
V sobotu 11.10. se ašský badmintonový oddíl ve své dvouleté historii existence poprvé prezentoval na turnaji 

nejvyšší výkonnostní kategorie U13 v Čechách. Před 14 dny si Pavel Kokoř, Dominik Flachs a Jan Mátl vybojovali start na Grand Prix A třináctiletých v oblastní kvalifikaci. Překrásná sportovní hala v Mostu hostila nejlepší mladé badmintonisty České republiky. Naši kluci ještě nikdy nehráli na badmintonovém koberci, ani v podobné hale. Zpočátku s tím také měli problémy. Zdálo se jim, že nelétají míče, koberec lepí, kouká se na ně hodně lidí... a další podobné výmluvy.

V takovém rozpoložení nastoupil nejprve Pavel Kokoř do smíšené čtyřhry společně s Martinou Šmídovou.
Oba vytvořili spoustu vlastních chyb. Nechali se rozptylovat okolím, nedokázali se soustředit a hladce prohráli s ostravsko-klimkovickým párem Kozelský, Petrušová. 
 
Nováčkovskou daň si tak Pavel vybral v mixu. Naštěstí se dokázal s atmosférou turnaje postupně vyrovnat a v průběhu dalších zápasů i soustředit pouze na výkon. 
Los ve dvouhře mu v 1.kole určil za soupeře nasazeného hráče Michala Morávka z BaC Kladno. Celkově šestého hráče republikového žebříčku. Pavel předvedl skvělý výkon a zápas vyhrál 2:0. Postoupil mezi posledních 16 hráčů. 
Ve 2.kole nastoupil proti desátému hráči žebříčku Janu Blažkovi z TJ Sokol Dobruška. První set Pavel vyhrál 21:14 a všechno se zdálo skvěle rozehrané. Ve druhém setu na chvíli vypadl z koncentrace, dostal 6 bodů v řadě a prohrál 18:21. Rozhodnout musel třetí set. V něm Pavel prohrával 0:5 a 6:11.
V té chvíli začal předvádět svojí nejlepší hru na turnaji. Dokázal otočit nepříznivé skóre ve svůj prospěch a zvítězil 21:15, což znamenalo postup mezi osm nejlepších hráčů České republiky!!!
Ve čtvrtfinále nastoupil proti Tomáši Švejdovi z SKB Český Krumlov. Celkově druhý hráč a pozdější finalista byl již nad jeho síly. Zápas prohrál 2:0 Druhý set, který prohrál 15:21 ale naznačil, že se zanedlouho bude chtít vyrovnat i nejužší české badmintonové špičce.
 
Pavel Kokoř, 37. hráč žebříčku tak skončil na svém 1. Grand Prix A na děleném 5.-8.místě!!! Připsal si 520 bodů, které ho posunou někam do první patnáctky českých badmintonistů do 13 let.
Společně s plzeňským Janem Horou vyhráli také první kolo čtyřhry. Ve druhém byla nad jejich síly jihočeská dvojice Janoštík, Švejda, vítězové turnaje. Herně má však tento ašsko-plzeňský pár  velký potenciál. Hráli spolu úplně poprvé a skončili na 5.-8.místě. Napoprvé skvělý úspěch! 
 
Ve čtyřhře startoval také ašský pár Dominik Flachs a Jan Mátl. Kluci se snažili, dokonce 1.set proti českokrumlovské dvojici Marťán, Tancer vyhráli, ale k celkovému vítězství a postupu do 2. kola jim bránilo velké množství nevynucených chyb. Zcela jistě za to může nerozehranost, protože na svůj první zápas čekali téměř 7 hodin. 
Získaná zkušenost jim určitě pomůže se příště s podobným problémem vyrovnat. Věřím, že jí zúročí na dalším Grand Prix A v Krumlově, kam se ale budou muset opět všichni probojovat z kvalifikace.
Chtěl bych poděkovat Dominikovi Flachsovi, Honzíkovi Mátlovi, Pavlovi Bršťákovi z Nejdku a Evče Horové z Plzně za skvělou podporu Pavla Kokoře při zápasech. Věřím, že jim Pavel podporu vrátí při jejich důležitých utkáních.
 
Výsledek ašských hráčů na Grand Prix A U 13 v Mostu
jméno dvouhra čtyřhra smíšená čtyřhra
Pavel Kokoř 5.-.8. 5.-8. 17.-32.
Dominik Flachs nehrál 9.-16. nehrál
Jan Mátl nehrál  9.-16. nehrál

 

FOTOGALERIE

VIDEO