Dvě stříbra pro Badminton VK Aš z celostátního turnaje mládeže v Praze

28.04.2014 13:31

Poslední dubnový víkend patří již tradičně v českém badmintonovém kalendáři celostátnímu turnaji mládeže v pražském Radotíně. Na III.ročník se přihlásilo více než 250 hráčů z celé ČR v kategorii U7 – U14, přičemž hráči mohou startovat oba dny ve svém a starším ročníku.

Sobota patřila sudým ročníkům. Tedy U8, U10, U12, U14. Ašská badmintonová výprava čítala celkem 8 hráčů. Pavel Kokoř, Jan Mátl, Dominik Flachs, Adam Chomát, Jan Kozák, Martina Kejřová, Jitka Suchá a Natálka Raithelová. Ve dvou dnech odehrál každý hráč celkem 10 – 14 zápasů!

Zatímco v loňském ročníku naši mladí hráči sbírali zkušenosti a nejlepší umístění z výše jmenovaných bylo 9.místo Pavla Kokoře, letos už vezeme i medaile. Tu první - stříbrnou získal Pavel Kokoř v kategorii U12. V sobotu vyhrál svoji skupinu a postupně zvítězil v osmifinále, čtvrtfinále i semifinále. Posledním soupeřem ve finále byl plzeňský Jan Hora. Náš hráč první set vyhrál 11:8 a vypadalo to na zlatou oslavu. Druhý set vyhrál plzeňský hráč 11:6, a protože podle pravidel tohoto turnaje se hraje na dva hrané sety, tak se z prvenství radoval Jan Hora, který zvítězil o dva míče. Pavel byl hodně smutný, protože zlatá medaile byla opravdu blízko. Zároveň si dokázal, že se opět o velký kus přiblížil  nejlepším hráčům ČR v této věkové kategorii.

Druhou stříbrnou medaili jsme získali v neděli v kategorii U9. Vybojovala ji Natálka Raithelová. A to ohromujícím způsobem. Ve skupině skončila na druhém místě. Díky její velké bojovnosti se překvapivě dostala až do semifinále. V něm první set prohrála jednoznačně 4:11 a druhý set se zdál již formalitou. Úvod tomu také napovídal. Soupeřka rychle získala vedení 3:1 a stačily jí dva body k postupu do finále. Natálka nesložila zbraně, postupně získávala body a odvracela jeden mečbol za druhým. Najednou byl stav 10:4 pro Natálku. Soupeřce stále stačilo získat poslední míček. Rodiče, doprovod i diváci byli u vytržení. Natálka vybojovala poslední bod a vyhrála set 11:4. V něm odvrátila neuvěřitelných 7 mečbolů! Rozhodnout musela zkrácená hra do 5 bodů. V něm Natálka již dominovala. Zvítězila 5:3 a postoupila do finále turnaje. V souboji o zlato nestačila na kvalitní hráčku z Karlových Varů Veroniku Novákovou, která již získává body v soutěžích Grand Prix U13. Stříbrná medaile je ohromným úspěchem ašské talentované hráčky a příslibem do budoucna.

Neztratili se ani ostatní ašští badmintonisté. Nezískali sice žádná medailová umístění, ale v celorepublikové konkurenci obstáli. Jan Mátl, Dominik Flachs, Adam Chomát, Jan Kozák, Martina Kejřová i Jitka Suchá si odehráli své a rozhodně nezklamali. Získané zkušenosti jistě pomůžou ke zlepšení jejich hry i k výsledkům.

Badmintonový víkend byl sportovním, ale i společenským obohacením všech mladých ašských hráčů, trenérů a rodičovského doprovodu. Již nyní se těšíme na příští ročník bezvadně organizovaného radotínského turnaje. 

 

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKOVÁ LISTINA