Z pražského mezinárodního turnaje vezeme 2 zlaté a 1 stříbrnou medaili

01.05.2016 10:31

Doposud nejpočetnější výprava ašských badmintonistů s doprovodem, se vypravila na mezinárodní turnaj v pražském Radotíně o víkendu 23.4.-24.4.2016.

Na nejoblíbenější turnaj roku se všichni dlouho dopředu těšili. Tradiční zázemí v hostivickém sportareálu, kde je ašská výprava každý rok ubytována a kde se nám díky dlouhodobé spolupráci s vedením hotelu dostává domácí pohostinnosti, si všichni náležitě užili.

Turnaj se každý rok koná v Radotíně. Trvá 2 dny a je určen věkovým kategoriím U8 - U15. Již druhým rokem se ho účastní také badmintonisté z Polska, kteří zvyšují sportovní úroveň turnaje. 

Podle zákulisních informací se od příštího roku budou turnaje účastnit také mladí badmintonisté z Dánska. 

Skvělou organizaci akce zajišťují členové TJ Sokol Meteor Praha Radotín. Po oba dny se turnaje zúčastní kolem 280 hráčů. 

Ašští badmintonisté z turnaje ještě nikdy neodjeli s prázdnou. Letos jsme dokonce poprvé získali zlaté medaile a to hned dvě, zásluhou Pavla Kokoře a Jitky Suché v kategorii U15.

Pavel Kokoř turnaj nezačal moc dobře. Zápasy ve skupině odehrál na půl plynu, a proto o postup do bojů play-off musel bojovat do poslední chvíle. Nakonec to zvládl, ale v pavouku ho již ve čtvrtfinále čekal polský favorit Mikolaj Szymanowski. Pavel si předtím nejdříve v osmifinále poradil s domácím Forejtem. 

Čtvrtfinále se Szymanowskim bylo předčasným finále. Oba kluci předvedli skvělý badminton. Pavel zvítězil 2:0 a postoupil do semifinále. V něm porazil Václava Obhlídala z SK Prosek Praha 2:0 a ve finále zvítězil nad Tomášem Paterou z TJ Sokol Meteor Praha. Po dvou stříbrech a jednom bronzu z minulých ročníků, tak vybojoval zlato. 

Druhé vítězství jsme získali díky Jitce Suché. Její cesta ke zlatu byla obrácená, než u Pavla. Jitka s přehledem vyhrála svoji skupinu, kde soupeřkám nedala moc šancí. Ve čtvrtfinále zdolala Andreu Trnkovou z TJ Sokol Králův dvůr 2:0, v semifinále Annu Fenclovou z TJ Astra Praha.

Finále bylo nesmírně dramatické. Proti Jitce se postavila domácí favoritka Barbora Ledvinková. Průběh zápasu byl vyrovnaný. Za stavu 1:1 na sety musela o vítězce rozhodnout zkrácená hra. Jitka si vypracovala mečbol. Soupeřka podává. Jitka vrací. Ledvinková hraje riskantní úder k čáře, kde stojí Jitky tatínek.....míček končí kousek od čáry - aut! Jitka vítězí! Má obrovskou radost. Všechny kamarádky se k ní seběhnou a radujou se s ní. Tatínek Jitky má okousané všechny nehty na rukou, slzy v očích a také on se s Jitkou radostně objímá. Je to první veliké vítězství Jitky Suché na turnaji této úrovně. 

V neděli už na turnaji měli Pavel Kokoř, Jitka Suchá a Dominik Flachs - ročníky 2002 volno, a tak se vydali na návštěvu Prahy.

Ostatní opět bojovali o další cenná umístění. Naše největší medailové naděje jsme měli v kategorii U12 dívek. Markéta Flachsová i Natálka Raithelová zvládly svoje skupiny a s přehledem postoupily do závěrečných vyřazovacích zápasů. Ve čtvrtfinále nejprve Markéta vyřadila domácí Kláru Klímovou a Natálka podobně jako Markéta vyřadila domácí Helenu Chvalovou. 

Los byl krutý. V boji o finále musely obě naše holky nastoupit proti sobě. Psychicky zápas lépe zvládla Natálka Raithelová. V semifinále Markétu porazila a postoupila do boje o zlato. 

Markéta mezitím musela najít motivaci pro zápas o bronz. Bohužel se už nedokázala soustředit a v boji o 3.místo prohrála s Adélou Klímovou, kterou předtím ve skupině porazila. Pro Markétu tedy zbyly neoblíbené brambory.  

Natálka Raithelová ve finále nastoupila proti polské hráčce Julii Wójcik, se kterou ve skupině hrála 1:1. Dvoudenní únava se na Natálce projevila více , než na Julii. Natálka ve finále prohrála, ale stříbro je skvělým úspěchem.

Radotíncup 2016 končí nejlepším medailovým ziskem pro mladý ašský oddíl. 

Historie medailové bilance Radotín junior cupu:

2013 / 0 - 0 - 1

2014 / 0 - 2 - 0

2015 / 0 - 2 - 1

2016 / 2 - 1 - 0

Badminton VK Aš v Praze reprezentovali: Daniel Hilf, Jan Mátl, Dominik Flachs, Filip Bufka, Ladislav Zemanovič, Jitka Suchá, Martina Kejřová, Pavel Kokoř, Natálie Raithelová, Nela Bajcurová, Markéta Flachsová, Natálie Jahnová, Vanessa Jahnová, Alexandra Jahnová, Jan Kozák.

Všichni si odvážejí nejen cenné turnajové zkušenosti, ale také spoustu zážitků a nová přátelství.  

FOTOGALERIE

Zápasy a výsledky všech ašských hráčů budou ve výsledkové listině po zveřejnění pořadatelem.