Pavel s Dominikem Áčka v Orlové nezvládli

15.02.2016 12:42
Hlavní událostí valentýnského víkendu patnáctiletých v badmintonu, byl celostátní turnaj GPA U15 v Orlové-Lutyni. Na turnaj se probojovalo 25 nejlepších hráčů a 24 nejlepších hráček z ČR.
Náš oddíl reprezentovali Pavel Kokoř a Dominik Flachs. Oba v poslední době předváděli velmi dobré výkony, proto se do 600km vzdálené Orlové moc těšili. 
 

Ve smíšené čtyřhře se nedalo nic velkého očekávat, neboť oba hráli s partnerkami se kterými se dali dohromady až na turnaji. Pavel s plzeňskou Barborou Viktorovou i Dominik s mosteckou Annou Natálií Kohoutovou předvedli slušné výkony, ale proti sehraným párům na této urovni nebylo moc šancí na úspěch. 
 
V chlapecké čtyřhře Dominik s Pavlem dokázali potrápit pozdější finalisty pouze v prvním setu.
 
Ve dvouhře si oba kluci na los moc stěžovat nemohli. Pavlovi ke kýžené medaili postavil los do cesty nejprve D.Hykyše z Ústí nad Labem a poté A.Ehma z Pardubic. Oba soupeře v posledním vzájemném zápase porazil.
Utkání proti D.Hykyšovi začal Pavel dobře. Byl soustředění, aktivní, diktoval tempto hry, udržoval si 2-4 bodové vedení. Vše fungovalo až do stavu 10:6, kdy Pavlovi praskl výplet na raketě. 
 
Od toho okamžiku bylo vše špatně. Nedokázal se soustředit na hru, myslel pouze na to, jak je možné, že mu výplety praskají zásadně ve dvouhrách na Áčkách nebo MČR. Sice je to opravdu smůla, ale Pavel by měl být již dostatečně vyspělý hráč, aby ho tahle běžná badmintonová lapálie nerozhodila. Výborně rozehraný zápas tak nakonec prohrál. Umístil se na 9.-16.místě.
 
Dominik měl v prvním kole za soupeře strakonického Š.Kalbáče. Tedy soupeře, kterého by na tréninku zcela jistě porazil. Velké množství nevynucených chyb, nesoustředěnost, tréma, špatné dýchání, taktika, to všechno jsou faktory, které rozhodly o celkem snadném vítězství soupeře. 
V zápase o umístění zklamaný Dominik prohrál s pardubickým Janouškem. Umístil se na 17.-25.místě
 
Nutno korektně uznat i kvality soupeřů. Hykyš, Kalbáč i Janoušek podali proti našim klukům skvělé výkony. 
 
Pavel i Dominik odjížděli z Orlové zklamaní. Sice si nějaké body do CZ žebříčku připíšou, ale Pavel neudrží postavení
v TOP 8, zaručující přímý postup a bude muset znovu hrát nevyzpytatelnou kvalifikaci. Naštěstí se bude příští GPA U15 konat v květnu v Aši a pokud se kluci kvalifikují, budou mít velkou výhodu domácího prostředí. 
 
Do té doby musí znovu získat ztracené sebevědomí, zbavit se "slávistického syndromu" (neustálé brečení co je špatně - míček nelítá, špatné osvětlení, čáry nejsou vidět, klouže to.., apod.) a především zapracovat na psychické odolnosti. 
 
Pavel s Dominikem jsou skvělí hráči, ale zatím to prokazují pouze na regionálních a céčkových turnajích. Pokud chtějí patřit dlouhodobě mezi českou špičku, musí se zbavit psychické lability a nestabilní výkonnosti.