Ohlédnutí za republikovými Grand Prix A U13, U15

19.05.2016 09:58
Během necelých tří měsíců jsme zorganizovali dva republikové turnaje. Na konci února finále ČR mladších žáků a v polovině května finále ČR starších žáků.
A jak jsme obstáli?
 
Ašští hráči
V kategorii U13 startovala Markéta Flachsová, pro kterou byl start mezi 24 nejlepšími hráčkami ČR premiérou.
Její první start byl především o zkušenostech. Přesto si připsala jedno vítězství ve dvouhře. Navíc mezi "třináctkami" bude startovat ještě v příští sezóně, na což se moc těším.
V kategorii U15 jsme měli zastoupení dvou kluků. Pavel Kokoř a Dominik Flachs. Pavel ve dvouhře a v mixu skončil na děleném 5.místě, což je úspěch. Škoda, že ve čtvrtfinále musel odstoupit pro zranění kolena. Růst se nedá zastavit a přináší i podobné nepříjemnosti. 
Dominik je Dominik. V 1.kole prohrál s hráčem třetí desítky žebříčku, když neproměnil 3 setboly, aby v zápase o umístění porazil hráče, který byl v žebříčku na místě šestém. Až se Dominik vyvaruje těchto výkyvů, bude dosahovat lepších výsledků. V každém případě je samotná účast ašských hráčů na turnaji nejvyšší kategorie úspěchem. 
V době, kdy nejlepší kluci starších žáků Tomáš Švejda a Honza Janoštík hráli turnaje GPC, v Aši ještě "nikdo" nevěděl, co to je badminton.
 
Herní úroveň turnajů
Mladší žáci jsou výkonnostně ještě celkem vyrovnaní. 
U starších žáků je evidentní, že Tomáš Švejda a Jan Janoštík jsou úplně jinde, než zbytek pole. 
U holek jednoznačně zvítězila Kateřina Zuzáková. Škoda jen, že zranění znemožnilo pokračování v turnaji Nele Němcové. Těšil jsem se na finále Zuzáková - Němcová.
Přejeme Nele brzké uzdravení!   
 
Organizace
Byla to naše první zkušenost s organizací turnaje této úrovně a dle ohlasů jsme obstáli. Musel bych vyjmenovat armádu dobrovolníků, díky kterým akce mohla proběhnout na slušné úrovni.
Nechtěl bych zapomenout na majitele místních hotelů a penzionů, kteří si na termíny turnajů provedli rezervace pro badmintonový oddíl s důvěrou, že je později zaplní jmény účastníků.
Poděkování patří všem, včetně našich sponzorů, partnerů, ašských a krajských institucí.
 
Hala
Po rekonstrukci patří zázemím mezi nejpříjemnější haly v ČR. Jenom ty kurty! V Aši jsou 4 kurty. U turnajů mladších žáků to bylo v pořádku. Sobota se dohrála v 18.30hod. i s odehraným semifinále v mixu. U starších žáků se vše o hodinu posunulo, protože mnoho zápasů končilo výsledkem 2:1, a proto se vše protáhlo.
Do haly se vejde pět kurtů, ale pouze koberce. Pokusíme se usilovat u svazu o zápůjčku tří koberců, které by pomohly zvýšit počet kurtů na pět. 
 
Občerstvení
To považujeme za velice důležité, protože hráči nemají čas během turnaje odbíhat do restaurací. Obsluha vše zvládla na výbornou. Luboš Suchý se tradičně postaral o guláše a řízky. Majitel hotelu Goethe Dušan Karika zase pomohl vše uvařit v kuchyni jeho restaurace. 
Zajímavostí je, že mladší žáci toho snědli daleko více, než starší. Zřejmě důkaz, že i životospráva starších žáků je na vyšší úrovni. 
 
Závěr
Děkujeme Českému badmintonovému svazu za přidělení organizace obou "áček". Myslím, že jsme v organizaci obstáli. Děkujeme hlavnímu rozhodčímu Ing.Ivanu Škáchovi za důvěru.
Badmintonová destinace v Aši je připravena kdykoliv hostit hráče z Česka ve všech věkových kategoriích. 
Rádi v Aši opět všechny přivítáme!    
Vítězslav Kokoř, předseda oddílu