Grand Prix A v Podolí u Brna ve znamení dílčích úspěchů, ale i zranění

04.03.2015 06:34
V pátek 27.2. odjela do dalekého Brna trojice ašských badmintonistů. Pavel Kokoř, Dominik Flachs a Jan Mátl se letos už potřetí vydali bojovat na republikové Grand Prix A U13.
 
Ubytování jsme zvolili v příjemném penzionu Žlutý dům ve Šlapanicích, pouhé 3km od haly v Podolí u Brna. Z okna penzionu jsme měli výhled na místní hřbitov, což se ukázalo jako velmi přínosné. Kluci spali obě noci jako zabití. :-) 
Před 210 lety stejné místo jako své útočiště zvolil Napoleon Bonaparte pro své vojsko. Přesně v téhle oblasti se uskutečnila slavná Bitva u Slavkova.
 
S bojovnou náladou jsme v sobotu přijeli do pěkné haly v Podolí. Začali jsme smíšenou čtyřhrou, kde Pavel Kokoř s Martinou Šmídovou první kolo vyhráli a druhé prohráli s těžkým soupeřem. Smíšená čtyřhra, smíšený pocit. Na jedné straně dobrých 280 bodů za 9.-16.místo, na straně druhé má tahle dvojice vyšší potenciál, než některé zápasy jen tak odpinkat. 
 
Pak začal mazec! Dominik Flachs nastoupil ve dvouhře proti pražskému Bízkovi. Ve vyrovnaném zápase, ve kterém si udržoval mírné vedení mu náhle prasknul výplet. Než si zvykl na náhradní raketu, prohrál druhý set. Rozhodnout tak musel třetí. Za stavu 17:18 Dominik získal tři míče v řadě a tím dva mečboly. Zkazil podání. Vzápětí soupeř vyrovnal a dostal se do vedení 21:22. Naštestí soupeřův jediný mečbol Dominik odvrátil, přidal tři body a vyhrál svůj první zápas ve dvouhře na GP U13 kategorie A. V dalším zápase už nestačil na třetího hráče cz žebříčku Kostrhúna.
Nicméně vítězstvím na GPC v Malesicích v součtu s 280 body za 9.-16.místo brněnského GPA, ho v žebříčku posunulo mezi nejlepších 20 hráčů ČR. Pěkný skok z 82.místa na začátku sezóny na 18.místo.
 
Dalším ašským hráčem, který zasáhl do dvouhry byl Pavel Kokoř. Nelehký los mu sice v 1.kole určil šestého hráče cz žebříčku K.Wankeho z Opavy, ale s tím se dá bojovat. Zpočatku také Pavel vedl 14:8 a vypadalo to na vítězství. Set nakonec ale prohrál, protože si nevšiml praklého výpletu. Zjistil to až ve druhém setu za stavu 1:5 pro soupeře. Po výměně rakety zabojoval a dostal se opět do vedení 9:7, když mu prasklo něco v koleně! Dohrál do technického přerušení a po zdravotním zhodnocení jsme rozhodli nepokračovat a zápas jsme raději skrečovali. Nedá se nic dělat. Na áčkách je to letos sice již podruhé problém s kolenem, ale zdraví je přednější.

Přesto i Pavel se svými výkony letos dostal z 37.místa na začátku sezóny na 9.místo, které mu zaručuje přímý start na Mistrovství ČR v Orlové 2. května. 

 
Posledním ašským zástupcem ve dvouhře byl Jan Mátl. Pro něj to byla premiéra na áčkách ve dvouhře a úspěch je třeba hodnotit již samotnou účastí.
Obě dvouhry sice prohrál, ale jeho čas mezi třináctiletými přijde v příští sezóně. 
 
S ohledem na dva prasklé výplety a jedno koleno lze hodnotit účast na GPA v Podolí u Brna s mírným optimismem.
V neděli při návratu domů jsme v Praze ještě navštívili naše mladé hráče na turnaji v Radonicích. 
Víkend 28.2. a 1.3. bude patřit k  jednomu z nejnáročnějších v tomto roce. Třináctky startovaly na republikovém GPA v Podolí, sedmnáctky na GPC v Plzni a naši nejmladší badmintonisté v pražských Radonicích. Za víkend náš oddíl nacestoval bezmála 2.000km!